Copiii de azi, cetateni activi ai societatii de maine
Obiectiv general : prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, prin menţinerea în educaţie a elevilor cu risc de părăsire timpurie a şcolii în vederea includerii lor viitoare pe o piaţa a muncii moderne şi flexibile.
Cui se adreseaza? Copiilor cu varsta intre 7-15 ani proveniti din familii dezavantajate, persoanelor încadrate în sistemul a doua şansă inscrise la scoala nr.136 sector 5, cu vârste între 10 şi 28 de ani.
Ce se ofera? Cursuri, activitati culturale (picture, dans, muzica, sport), rechizite si o masa calda.
Unde de desfasoara activitatea? Scoala nr 30, sector 2 si scoala nr 136, sector 5.
Care vor fi rezultatele? Stimularea participarii scolare si imbunatatirea rezultatelor scolare. Stimularea inscrierii tinerilor care au deposit varsta legala, pentru finalizarea invatamantului primar si secundar inferior, in programe tip A doua sansa.
Durata proiectului? 15 luni cu posibilitate de prelungire.
Parteneri: Primaria Sectorului 2; Parohia Parc Plumbuita; Colegiul Naţional "Dimitrie Cantemir"; Agenţia pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitate .
Obiective Specifice
- Corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii, prin asigurarea de servicii de dezvoltare personala si sprijin material unui numar de 107 persoane, incadrate in sistemul a doua sansa.
- Prevenirea fenomenului de parasire timpurie a scolii prin incadrarea unui nr de 60 de elevi din clasele I-IV, cu risc de parasire timpurie a scolii, in sistemul ,,scoala dupa scoala”, prin furnizarea activitatilor de educatie remedial, ore de recuperare a unui numar de 60 de elevi din clasele V-VIII, cu risc de parasire timpurie a scolii, prin asigurarea de servicii de dezvoltare personala unui nr de 120 de parinti/tutori ai elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii.
- Cresterea eficientei programelor de tip ,,scoala dupa scoala” si ,,a doua sansa” prin furnizarea de formare specifica pentru un nr de 38 persoane, personal implicat in programe.
- Cresterea atractivitatii educatiei prin stimularea creativitatii, aptitudinilor si talentelor, prin dezvoltarea spiritualitatii religioase unui nr de 120 de elevi, cu risc de parasire timpurie a scolii, rezultatele slabe inregistrate in domeniul educatiei, parasirea timpurie a sistemului de invatamant sunt premise majore ce stau la baza crearii unei categorii de persoane passive, asistate social.
Rezultate anticipate
- Cantitative:
- O campanile de publicitate si informare asupra proiectului
- 1000 persoane informate cu privire la obiectivele si beneficiile proiectului.
- 4 spatii amenajate si dotate in vederea desfasurarii activitatilor propuse.
- 120 elevi cu risc de parasire timpurie a scolii asistati prin programul scoala dupa scoala
- 120 elevi participant la activitati extrascolare
- 120 parinti participanti la cursurile de dezvoltare personala
- 5 sesiuni de dezvoltare personala adresate parintilor elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii
- 22 instructori formati in domeniul interculturalitatii si al diversitatii
- 16 persoane, personal implicat in programul a doua sansa, formare si atestate
- 107 persoane incadrate in sistemul a doua sansa asistate
- 107 persoane incadrate in sistemul a doua sansa formate in domeniul dezvoltarii personale
- 5 sesiuni de dezvoltare personala adresate persoanelor incadrate in sistemul a doua sansa desfasurate
- Realizarea a 3 vizite in unitati de invatamant din alte regiuni in vederea transferului de buna practica
- Un eveniment de prezentare a rezultatelor proiectului realizat.
- Calitative:
- Cresterea motivatiei pentru invatare, a respectului si increderii de sine a elevilor ce prezinta risc de parasire timpurie a scolii
- Cresterea gradului de scolarizare a elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii
- Inbunatatirea performantelor scolare ale beneficiarilor elevilor ce prezinta risc de parasire timpurie a scolii.(30% dintre beneficiari)
- Facilitarea obtinerii de catre beneficiarii programului a doua sansa a atestatului de nivel superior.(60% dintre beneficari)
- Cresterea activitatii educatiei factor ce determina mentinerea elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii in sistemul scolar.(80% dintre beneficiari)
- Dezovltarea talentelor si aptitudinilor elevilor ce prezinta risc de parasire timpurie a scolii
- Cresterea gradului de spiritualitate a elevilor ce prezinta risc de parasire timpurie a scolii
- Schimbarea mentalitatii in randul cadrelor didactice in ceea ce priveste eliminarea stereotipilor si prejudecatilor fata de elevii romi.
- Eficientizarea activitatilor specific a doua sansa prin pregatirea personalului
- Transferul de model de buna practica in formarea unui proiect pilot cu posibilitatea de extindere si la alte unitati de invatamant
- Cresterea gradului de implicare a parintilor in viata scolara a copiilor.